Faiz ,Bankacılık
Adak sahibinin kestiği adağın etinden kendisi, nafakasından sorumlu olduğu (eş ve çocuklar vs.) kişiler ve zenginler yiyemez. Bunlardan herhangi biri bu adak etinden yerse, yediği miktarı hesaplayıp fakirlere vermesi gerekir.
Şayet kişi, adaktan pay verdiği bir fakire misafir olur ve kendisine o verdiği adağın eti ikram edilirse bundan yemesi caizdir. Çünkü adak o fakir kişiye verildiği andan itibaren onun malı olur. Dolayısıyla bu kimse istediği gibi tasarruf etme hakkına sahiptir. Kendisine verilen payı başka birine verebileceği gibi yemek yaparak dilediği misafire ikramda da bulunabilir.
Bu husus Aişe (radiyallahu anha) validemizin azatlı kölesi Berîre’in şu meselesine kıyas edilir;
Bilindiği üzere Peygamber Efendimize ve ehline, sadaka olarak verilen yiyeceklerden yemek haramdır. Ama Enes Bin Malik’ten rivayet olunduğuna göre, Berîre (radiyallahu anha) kendisine sadaka olarak verilen eti Peygamber Efendimize sunmuş, Allah Resulü (aleyhissalatu vesselam) da: “o (et) onun için sadaka bizim için hediyedir” buyurarak etten yemiştir (Müslim).
Görüldüğü üzere Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) sadaka yememesine rağmen Berîre'nin ikram ettiği etten yemiştir. Çünkü o sadaka Berîre’ye verildikten sonra artık sadaka olmaktan çıkmış ve onun mülkiyetine girmiştir.